Minecraft Nedir

Minecraft Nedir?

Minecraft, İsveçli geliştirici Markus Alexej Persson tarafından geliştirilen, 2011 yılında Mojang Studios tarafından yayınlanan ve 2014 yılında 2,5 milyar dolar karşılığında Microsoft tarafından satın alınan açık dünya oyunudur. Oyun oyuncuların, bloklarla tasarımlar yapmasına olanak sağlar. 3 boyutlu voxel grafiklere sahiptir.

Oyun; Dwarf Fortress, RollerCoaster Tycoon, Dungeon Keeper ve Infiniminer oyunlarından ilham alınarak geliştirilmiştir. Minecraft, 16 Mayıs 2009'da halka açık sürümden önce toplam 1 haftada yazılmış, TIGSource forumlarında yayınlanmıştır; ve oyun popülerliğini, dikkate değer ölçüde bu forumdan kazanmıştır.

Oyun ilk sürümden beri güncellenmeye devam etmektedir. Oyun ile birlikte Mojang, 2014 yılında 2,5 milyar dolara Microsoft'a satılmıştır. Minecraft'ın 3 ana platformu vardır: Java Edition, Bedrock Edition ve Education. Oyun, 200 Milyon kopyadan daha fazla satarak en çok satan oyunu olmuştur.


YouTubeLinkLink

Minecraft nasıl oynanır?

Oyun sunucular aracılığı ile bilgisayar, Xbox, Play Station, ve android veya İOS cihazlarda oynanabiliyor. Kullanıcılar tek kişilik ya da çoklu oyuncu seçeneklerini tercih edebilirler. Farklı oyun modları içinden seçimler yaparak oynamak da mümkündür.

Başlangıçta oyunda hiçbir item olmadan ilerlenir. İlk görev olabildiği kadar çok ağaç edinmektir. Ancak hiçbir kesici aleti yoktur. Elleriyle parçalayabileceği tek şey ise ağaçlardır. Topladıkları her şey hammaddedir. Toplanan her şeyin dönüştürülmesi gerekir. Farklı maddelere örneğin bir kalasa dönüştürerek yardımcı aletler yapılır. Bazı parçaları birleştirerek "crafting" işlemi yapılmış olur. Zaten tüm oyunun başlıca amacı da bu crafting sayısını arttırarak ilerlemektir.


YouTubeLinkLink

Minecraft oyununun artıları nelerdir?

Minecraft, çocuklarda yaratıcılığı artıran, muhakeme ve 3 boyutlu kavrama becerilerini geliştiren bir oyundur. Bu yönleriyle okullarda öğretim aracı olarak bile kullanılmaktadır. Çok oyunculu modda, çocuğunuzun seçtiği üyeliğe bağlı olarak 4 veya 10 arkadaşla oynayabilirsiniz ve eğitim versiyonu, sunucularda 30 oyuncuya kadar oynanabilir. Çok oyunculu seçeneği, çocuklara sosyalleşme, takım çalışması ve dil becerileri konusunda da yardımcı olur.

YouTubeLinkLink

Minecraft oyununun eksileri nelerdir?

Size Minecraft'ta çocuğunuzun sonsuz bir dünyayı keşfettiğini ve hayal gücünün sınırları dahilinde bloklarla her şeyi inşa edebileceğini söylemiştim. Ancak çocuğunuz bunu yapabildiği kadar, katıldığı dünyadaki diğer arkadaşları da yapabilir ve her çocuğun hayal gücü, çocuğunuzunki kadar masum değildir. Çok oyunculu dünyalara katılan çocuklar, hem karşılaşacakları garip tasarımlar hem de oyun içi sohbet açısından tehlike altında olabiliyor. Sunucular üzerindeki denetim çocukları her türlü tehlikeden koruyacak düzeyde değildir. Oyun içi sohbetlerde çocuklardan özel bilgiler istenebilir. Aynı zamanda çocuğunuz kendinden büyük oyuncularla aynı dünyada yer alabilir ve bu oyuncular her an çocuklarınızı taciz edebilir. Çok oyunculu sunuculardaki diğer bir tehdit ise şiddet ve korkudur. Küçük çocuklar da büyük çocuklar tarafından zorbalığa uğrayabilir. Özetle, çevrimiçi oynarken:

Diğer oyuncular tarafından zorbalık edilebilir

Küfürlü konuşmayı görebilir

Suistimal edilebilir

Kişisel bilgileri vermeye zorlanabilir

harcayabilir

Oyuncu hesabını çaldırabilir

Çevrimiçi oynamanın yanı sıra Minecraft,

Çocuğun çok zamanını alan bir oyun. Çocuklar Minecraft oynayarak saatler geçirebilir.


         Minimum sistem gereksinimleri (PC)

         Önerilen sistem gereksinimleri (PC)